Attefallshuset - Massor med Attefallshuset

Friggebod på 25 kvm

Friggebod på 25 kvm

En friggebod på 25 kvm kallas attefallshus och definierades enligt lagen den 2:e juli 2014 som en ny typ av komplementbyggnad. När friggeboden uppkom 1979 då Birgit Friggebod var bostadsminister, bestämdes storleken till maximalt 10 m² men år 2008 utökades friggebodens yta till 15 kvm.

En bit i på 2010-talet fanns det stora behov av att tillåta större komplementbyggnader på tomten. Detta för att ge möjlighet att erbjuda boende till fler personer på samma tomtyta. Målet vara att det skulle tillkomma 200 000 nya bostäder under de närmaste åren.

Förslag på större friggebod

Förslag på större friggebod

Ett förslag var att tillåta en utökning av friggeboden till 25 kvm och även möjligheter att ha bad, kök och elektricitet i friggeboden. Dock ansågs det vara en stor risk att många inte byggde om sina befintliga friggebodar eftersom det var en ganska omfattande ombyggnad samt att man inte längre hade möjlighet ha kvar sitt gamla förråd som många friggebodar varit.

Det beslutades därför att man skulle få lägga till ytterligare en komplementbyggnad på 25 kvm. Detta byggnad uppkallades inte efter Friggebod utan efter den dåvarande bostadsministerna Stefan Attefall och namnet blev få attefallshus. Andra namn som fårehommit är attefallsbod, attafallstuga eller attefallsvilla. Ett attefallshus liknas vid en stor friggebod på 25 m² och har även kallats storfriggebod eller friggebodens storebror.Utvecklingen av friggebodar på 25 kvm

Utvecklingen av friggebodar på 25 kvm

I början när attefallshuset infördes var intresset ganska lågt. Efter cirka ett år när tomtägare insett att attafallsvillan inte bara var en förväxta friggebod på 25 m² utan gav möjligheter till ett riktigt kök, en praktisk dusch samt att det gick att hyra ut attefallsvillan med vinst ökade byggandet.

Hustillverkaren har kommit upp med massor av modeller på attefallshus som kan ha loft eller t.o.m. källare och husen säljs även som nyckelfärdiga för att underlätta för köparen.. Detta har gjort att det finns flera 100 olika modeller på komplementbyggnader, attefallshus eller friggebodar på 25 kvm. Som sagt, kärt barn har många namn.


Leverantörer av Attefallshus


Mer fakta om Attefallshus

Nedan finns intressant och kul information om Attefallshus, Friggebodar och andra tillbyggnader.


Meny - Attefallshuset
Till förstasidan på www.attefallshuset.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
NyckelfärdigtMed LoftReglerNyheter